Tommaso Sarri (Turijn, 1989) en Frank van Kasteren (Lisse, 1989) zijn de oprichters van de Amsterdams-Rotterdamse band Sir James. In de band speelt Frank van Kasteren gitaar en is Tommaso Sarri de zanger. Van Kasteren en Sarri kennen elkaar al van kindsbeen af. Samen op gitaarles, samen in de eerste schoolbands en sinds 2008 dus de band Sir James. Naast Van Kasteren en Sarri bestaat de band uit bassist Ralf Pouw, toetsenist Anne Punt en drummer Joost Wesseling. In 2015 verschijnt het met Voordekunst gefinancierde debuutalbum ‘My Love The Drunk’. Ook werken ze aan de hand van gesprekken met (ouders van) kinderen met kanker een elftal verhalen uit tot nieuwe, Nederlandstalige nummers in het kader van het project ‘Voor Alle Leeftijden’. In 2016 gaat Sir James hiermee langs de Nederlandse theaters.
Sla dit audiogesprek in op jouw toestel: klik hieronder op
Samen muziek maken op de zolderkamer
De band Sir James is eigenlijk voortgevloeid uit eerdere muzikale samenwerkingen tussen Frank van Kasteren en Tommaso Sarri. De eerste muziekgroep vormen Van Kasteren en Sarri in 2003, als ze beiden veertien zijn. Het besluit daartoe komt voort uit de hoorspelen annex muziekshows die ze samen opnemen op de zolderkamer van huize Van Kasteren. Beiden spelen en zingen ze covers van nummers, die ze zelf hebben uitgezocht of hebben geleerd op gitaarles. Op een gegeven moment oppert één van hen dat het misschien wel wat zou zijn als ze nog een bassist en drummer erbij zouden zoeken. De basis voor de eerste band is daarmee gelegd.
Verhalen vertellen
Het duurt dan nog een jaar of vijf vooraleer ze de folkpopgroep Sir James beginnen. Een band waarin het vertellen (en muzikaal vertalen) van verhalen een belangrijke rol speelt. Dat begint eigenlijk al bij de naam. “Sir James” is een Brit die Frank van Kasteren en Tommaso Sarri ontmoeten bij de bollenboer, waar ze een zomer samen werken. De Brit, die er werkt als heftruckchauffeur, blijkt over een schijnbaar oneindige reeks verhalen te beschikken en weet ze zo te brengen dat Frank en Tommaso aan zijn lippen hangen. Hoewel iets minder voor hun bollenpelcarrière (na 3 weken wordt hen het ontslag aangezegd) zet het ze er wel toe aan de band naar deze ‘Sir’ James te noemen.
Studententijd
De heren oprichters gaan beiden studeren. Waar Tommaso Sarri kiest voor een opleiding in industrieel ontwerp aan de TU Delft, begint Frank van Kasteren een studie aan het Conservatorium van Amsterdam. Mede door alle activiteiten van het duo en de rest van de band wisselt de samenstelling van de band enigszins. In alle drukte van de studie verschijnt na 3 jaar verschijnt de eerste EP van de groep: op The Place They Talk About staan in totaal vijf nummers. De EP is overigens niet meer online te beluisteren of elders te verkrijgen. Frank richt zich naast Sir James op diverse andere bands en projecten, zoals theatergezelschappen Circus Treurdier (muzikale kern met Wilko Sterke) en Orde van de Dag, en bands als Wooden Saints (met o.a. Viktor van Woudenberg) Danko (met een aantal medestudenten), het duo Whistle and the Drum (eveneens met Cato) en Shade of City.
Tommaso Sarri gaat na zijn opleiding aan de slag in het interactieve ontwerp. Zo ontwikkelt hij voor het Prinses Máxima-centrum voor Kinderoncologie in het magnetische bord ‘GetMe’, waarop ouders zonder medische kennis kunnen uitdrukken en aangeven hoe hun kinderen reageren op een bepaalde medische ingreep. Opdat ouders en het personeel van het ziekenhuis elkaar begrijpen en de zorg voor het kind verbeterd en effectief kan worden. In de jaren daarop brengt dit project van Tommaso de groep Sir James in contact met de stichting Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker (VOKK). Voor deze stichting beginnen ze in 2014 het project ‘Voor Alle Leeftijden’, waarbij ze aan de hand van de verhalen van kinderen en dier ouders nummers schrijven en opnemen.
De huidige bezetting van Sir James
In de aanloop naar de opnames van het debuutalbum krijgt Sir James zijn huidige samenstelling. Naast Tommaso Sarri op zang en Frank van Kasteren op gitaar bestaat de band uit bassist Ralf Pouw (Roel van Velzen, Orlando, Wooden Saints), Anne Punt (B-Movie Orchestra, Yori Swart) op toetsen en Joost Wesseling (vooral actief als sessiemuzikant) op het slagwerk. En waar Tommaso als frontman de meeste zangpartijen voor zijn rekening neemt, ondersteunen alle bandgenoten ook vocaal in de Crosby Stills Nash & Jong-eske samenzang waarmee de groep zich onderscheidt. In 2014 reizen de bandleden af naar het landelijke Groningen (Pieterszijl om precies te zijn) om daar, geïnspireerd door sferische IJslandse klanken aan het schrijven en opnemen te gaan. Het resultaat verschijnt uiteindelijk op de – mede met odes gefinancierde – plaat My Love The Drunk. Het album is uitgebracht in eigen beheer en de CD is online bij de band verkrijgbaar.
Startschot voor nieuwe projecten
Het uitbrengen van My Love The Drunk is voor Sir James een startschot voor een enorme creatieve impuls. Zo resulteert het eerdergenoemde project ‘Voor Alle Leeftijden’ in een elftal Nederlandstalige nummers, die op album verschijnen en ook in het theater zullen worden gebracht, waarschijnlijk in het voorjaar van 2016. Het creatieve proces, waarbij van verhalen van anderen gebruikt worden als basis voor nieuwe nummers zien we niet alleen in dit project, maar ook in de Voordekunst-campagne voor het debuutalbum terug. De 11 odes die zij schrijven voor donateurs zijn online terug te beluisteren. Van de plaat zelf verschijnen in totaal drie singles/video’s: Good Morning (2014), Lion en Chapel (beiden 2015).
Tweede ‘reguliere’ Sir James-album in 2016
Vlak na het verschijnen van het debuutalbum trekt het vijftal alweer naar Duitsland, nu voor de opnames van het nieuwe Engelstalige album, dat waarschijnlijk in oktober 2016 zal verschijnen. Ditmaal draaien ze geen muziek om op dreef te komen, maar vertellen ze elkaar verhalen over gebeurtenissen in hun levens. En op dreef komen ze, in totaal schrijven ze 20 nummers, die ter plekke ook meteen op band worden gezet.
Naast een theatertour over kinderen met kanker, en het tweede album speelt de band ook weer een nieuwe reeks concerten van de ‘Op Smaak Tour’, waarbij aan de hand van thema’s Sir James eigen muziek speelt en chefkok Simon Lodewijk zich laat inspireren tot het bereiden van enkele gerechten. Ook in 2015 speelt Sir James al vier van dergelijke shows, die voor herhaling vatbaar blijken. Na een ‘aanlooptijd’ van zo’n zes, zeven jaar gaat de band nu dus echt vol op het orgel.
Meer over Sir James en de (andere) projecten waar ze als groep bij betrokken zijn (zoals het schrijven van filmmuziek) vind je op hun webstek. Daar vind je ook hun tourschema voor de komende tijd.
Speellijst
Coldplay – Don’t Panic
Jimi Hendrix – All Along the Watchtower
Zucchero – Baila
Hartog – Dada Dada (gast #95: Hartog Eysman)
Queen – Innuendo
Sigur Rós – Gobbledigook
Radiohead – Paranoid Android
Guns ’n Roses – Night Train
Balthasar – Fifteen Floors
Spinvis – Kom Terug
Crosby Stills & Nash – Our House
Tom Waits – Grapefruit Moon