Ben van den Dungen is saxofonist. Hij vormde tot 2004 een kwintet met trompettist Jarmo Hoogendijk. Sinds enkele jaren is hij weer terug in de jazz zoals die in de hoogtijdagen van het genre werd uitgeoefend, met zijn eigen Ben van den Dungen Quartet. Daarnaast speelt hij ook sinds 1983 bij Nuevo Manteca, een gezelschap dat aanvankelijk meedeinde in de hausse van de salsaopleving begin jaren ’80, maar gaandeweg zich meer en meer heeft toegelegd op de latin jazz. Verder is hij met Tanya Schaap een van de oprichters van Tango Extremo, een groep die zich toelegt op het muzikaal hertalen van bekend klassiek, film- en poprepertoire in diverse Latijns-Amerikaanse stijlen (waaronder dus de tango).
Sla dit audiobestand in op jouw toestel: klik hieronder op
Ben van den Dungen geeft al sinds begin jaren ’90 les in saxofoon op de jazzafdeling van het Codarts conservatorium Rotterdam. In 1988 studeerde hij cum laude af aan het Haags conservatorium, waar hij een van de eerste leerlingen was van de toen net opgerichte jazzafdeling. Sinds hij begin jaren ’80 de saxofoon oppakte heeft hij meer dan 5000 optredens gegeven in diverse bands en op talloze podia over de gehele wereld. Daarbij heeft hij begin van deze eeuw enkele jaren deels in India doorgebracht om daar zanglessen te volgen en tegelijkertijd een studie te maken van de Indiase muziek. Anders dan West-Europese muziek of de Afrikaanse muziek is deze niet geënt op harmonieën of ritme, maar op vaste patronen en herhaling.
Jarmo Hoogendijk en Ben van den Dungen
Ben van den Dungen is een liefhebber van de jazz zoals die in de jaren ’50 en ’60 werd gemaakt. Een periode uit de jazz waar wat hem betreft tegenwoordig veel te weinig aandacht aan wordt besteed. Toch wist hij, tot 2004 met trompettist Jarmo Hoogendijk, juist met deze jazz vele harten te stelen. Midden jaren ’80 won het Jarmo Hoogendijk Quintet al het NOS Jazz Festival Concours, om vervolgens jarenlang met hun muziek op te treden op podia in binnen- en buitenland. Volharding in promotie en boekingen vormden mede de grondslag voor dit succes.
Toen Hoogendijk na een mislukte operatie niet meer kon optreden, viel het kwintet uiteen en brak voor wat betreft de hoogtijdagenjazz een rustiger periode aan. Het was een periode waarin Ben van den Dungen onder andere naar India reisde om daar zanglessen te nemen bij de bekende Indiase zangeres Dhanashree. Van den Dungen leerde daar ontzettend veel over de manier waarop in die contreien muziek gemaakt wordt; waar de Indiase muzikale tradities op gestoeld zijn.
Enkele jaren terug begon het bij Ben van den Dungen toch weer te kriebelen en besloot hij zich weer te storten op zijn lievelingsperiode uit de jazz. Samen met bassist Marius Beets, pianist Miguel Rodriguez en drummer Gijs Dijkhuizen richt hij het Ben van den Dungen Quartet op.
Druk programma
Met zijn Ben van den Dungen Quartet treedt hij regelmatig op; in mei stond het viertal nog zeven dagen lang in een bekende jazzclub in Madrid. Van deze optredens zijn overigens ook opnames gemaakt, de opvolger van studioalbum Ciao City zal dus hoogstwaarschijnlijk een live-plaat met DVD zijn, te verwachten in de loop van deze zomer. Naast optredens met zijn eigen kwartet staat Ben van den Dungen het komende jaar geregeld op de planken met zeer uiteenlopende projecten.
Met Tango Extremo is de afgelopen tijd hard gewerkt aan het nieuwe programma Los Maestros de la Habana, een ode aan de Cubaanse muziek. Met diezelfde groep muzikanten bijten ze zich volgend jaar ook weer vast in hun indrukwekkende interpretatie van J.S. Bachs Mattheus Passie, onder andere met Jan Rot en Pearl Jozefzoon.
Nueva Manteca – Crime
De groep Nueva Manteca tourt momenteel met het programma Crime, met herinterpretaties van filmmuziek van onder andere Rote en Morricone. De band speelt live muziek, die wordt begeleid door projecties van klassieke filmfragmenten. Dan komt er dit najaar nog een project op de planken van de Vito Brothers. Samen met onder andere trompettist Michael Varekamp, toetsenist Wiboud Burkens en zangeres Ntjam Rosie richten ze zich op de muziek van meesterinnovator Miles Davis.
Om kort te gaan: het tourschema van Ben van den Dungen is goed gevuld. Check ook vooral zijn website voor meer informatie over waar je Van den Dungen live kunt zien spelen.
In deze editie een uitgebreid interview met Van den Dungen, over ondernemendheid in de muziek, improvisatie, arrangeren, de staat van jazz in het huidige muzieklandschap en en passant krijgen we een klein college over “wereldmuziek”.