De platenkast van…

Podcast- en artikelenreeks met interviews over en met muziek (2013-2016)

Editie 82: Yannick Tinbergen

Yannick Tinbergen is mede-eigenaar van het Haarlemmer muziekplatform en label Geertruida. Geertruida huisvest naast een label ook een studio, podium, gastenverblijf, platenzaak en gitarenwinkel. Yannick Tinbergen bestiert het platform samen met vrienden Marijn Westerlaken en Bert Zaremba. Het pand aan de Rijksstraatweg in Haarlem dient ook als repetitieruimte voor de vele bands waarin de vrienden zitten. Yannick Tinbergen speelt synthesizer, gitaar en zingt in diverse formaties. Een daarvan is de band Treasure of Grundo, waarvan in 2013 de plaat Dýsantzú verschijnt bij Geertruida.

Sla dit audiobestand in op jouw toestel: klik hieronder op Sla deze editie van de interviewserie in als podcast / audiobestand op jouw computer, mobiele telefoon of tablet

Naast Treasure of Grundo, waar hij het synthesizerspel en de zang voor zijn rekening neemt, speelt Yannick Tinbergen nog in een aantal andere bands. Zo maakt hij deel uit van de liveband (His Rented Friends) van solo-artiest Floris Bates. Daarnaast zijn er nog een aantal projecten die een min of meer sluimerend bestaan leiden. Met de shoegazegroep RAAF speelt hij in de popronde van 2013. Van die groep staat overigens een EP in de planning. Een ander project is 2nd_sequential, een project uit 2009-2010 waar de hoofdrol is weggelegd voor synthesizer en drumcomputer. De muziek doet veel denken aan de nummers die in de jaren ’90 ook wel voor simulatiespellen geschreven zijn.

The Electricians
In feite, zo stelt Yannick, is zelfs de band The Electricians nooit gestopt. Het is de tweede groep waar Yannick Tinbergen deel van uit maakt. Het is de ludiek bedoelde reactie op een eerdere band die ze vormen. Met de band Psychic Signal spelen ze voornamelijk grungerock. Tot hun teleurstelling zijn de reacties niet altijd even positief. Dus besluiten Yannick, samen met onder andere vriend Joost tot de oprichting van The Electricians. Met als voornaamste doel het schrijven en uitvoeren van muziek die niet om aan te horen is. Tegendraadse melodielijnen, duidelijk ontbrekende drumpartijen (de band heeft geen drummer) en een tergende loomheid vormen het recept voor het repertoire van de band. Tot hun eigen verbazing weten ze met de schijnbaar onmogelijke muziek toch een aantal liefhebbers te bereiken.

Treasure of Grundo
Met The Electricians begint Yannick Tinbergen bedoeld of onbedoeld aan een theoretisch aandoende benadering van muziek maken. Wellicht mede ingegeven door het feit dat hij verslingerd raakt aan de synthesizer, waarop het zeker in het begin vaak lang zoeken is naar het gewenste geluid, maar waar de zoektocht naar het gewenste effect ook weer uitmondt in nieuwe inspiratie.
Het resultaat is vaak wel een stuk beter te beluisteren dan het tegendraadse van The Electricians. In het geval van Treasure of Grundo levert dat een interessante, afwisselende en sferische plaat op. Waar instrumentale stampende electro-beats afgewisseld worden met weidse vergezichten die slechts voorzien zijn van een eenvoudige ritmebox. De kenners van de IJslandse avant-popscene zullen wellicht de hand horen van Pétur Úlfur Einarsson, die niet alleen de mixage en mastering van de plaat voor zijn rekening nam, maar ook enige bemoeienis heeft gehad met de arrangementen. De man is in zijn land bekend van de muziek van Pornopop en Black Valentine.

IJsland
De keuze voor Einarsson voor de mixage is niet uit de lucht komen vallen. Yannick Tinbergen heeft een bijzondere band met IJsland, en het muziekfestival Iceland Airwaves, waar de zeer productieve IJslandse muzikantengemeenschap haar beste beentje voorzet. Daar ziet Yannick de electropopartiest Berndsen optreden. Hij is meteen verkocht door het hoge kauwgomballengehalte van diens repertoire. Als blijkt dat het Berndsen niet lukt om de muziek op vinyl uitgegeven te krijgen, vormt dat voor Yannick Tinbergen de aanleiding om zelf een label op te richten. Het platform Geertruida is een label rijker. En de plaat is, mede door de export naar IJsland, een groot succes.

Twee jaar het label Geertruida
Berndsens ‘Lover in the Dark’ verschijnt in 2012. In de twee jaar dat het label nu bestaat hebben Bert, Yannick en Marijn met minimale middelen gebouwd aan een indrukwekkende catalogus van 11 titels op voornamelijk vinyl en cassette, en enkele samenwerkingen met andere labels. Daarbij hebben ze nog enkele titels op de plank van eerdergenoemde Floris Bates en het nieuwe The Frankenberries, waarvan binnenkort de debuutsingle bij Geertruida verschijnt. Yannick Tinbergen laat de A-kant ‘Green’ alvast de revue passeren. Meer informatie over Geertruida, de evenementen en andere zaken is te vinden op Geertruida.net. Daar is ook de plaat van Treasure of Grundo te verkrijgen. Of loop langs op Rijksstraatweg 144 in Haarlem.